Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

L’astènia primaveral: què és i com combatre-la per gaudir d’una primavera amb energia

03/04/2025 - 17:28

Amb l’arribada de la primavera, és habitual notar un cert cansament o falta d’energia. T’expliquem què és l’astènia primaveral i com pots prevenir-la per sentir-te millor en aquesta nova estació.

Noia estirada sobre un camp de margarides

L’equinocci de primavera –que aquest any ha estat el 20 de març– marca l’inici d’una època de llum i vitalitat, però per a moltes persones també suposa un període d’adaptació que pot anar acompanyat de cansament, desmotivació o alteracions del son. Aquest fenomen es coneix com a astènia primaveral i, tot i que no és una malaltia en si mateixa, pot afectar la qualitat de vida de qui la pateix. A Assistència Sanitària, ens preocupem pel benestar de la nostra població assegurada i volem oferir-te informació i consells per superar aquesta situació i gaudir plenament de la primavera.

Què és l’astènia primaveral?

L’astènia primaveral és una condició transitòria que es manifesta amb una sensació generalitzada de cansament físic i mental. Es creu que està relacionada amb els canvis estacionals, com l’augment de les hores de llum, la variació de les temperatures i les alteracions dels ritmes circadiaris del cos. Si bé no afecta a tothom per igual, alguns dels símptomes més comuns són:

  • Sensació de fatiga i debilitat.
  • Dificultat per concentrar-se.
  • Alteracions del son (insomni o somnolència diürna).
  • Canvis en l’estat d’ànim, irritabilitat o lleu desànim.
  • Disminució de la motivació i la vitalitat.
  • Manca de gana o lleugeres molèsties digestives.

Com prevenir i combatre l’astènia primaveral?

Adoptar hàbits saludables és la millor manera de minimitzar els efectes de l’astènia primaveral. Aquí tens alguns consells per afrontar aquest període amb energia:

  • Mantén una alimentació equilibrada. Inclou aliments rics en vitamines i minerals com fruites, verdures, llegums i cereals integrals per donar-li al cos els nutrients que necessita.
  • Hidratació constant. Beure aigua de manera regular ajuda a mantenir el cos actiu i a evitar la fatiga.
  • Dorm suficient. Intentar respectar un horari de son regular i crear una rutina de descans ajuda a adaptar-se millor als canvis estacionals.
  • Fes exercici moderat. Caminar, fer ioga o practicar esport ajuda a millorar l’estat d’ànim i a combatre la sensació de cansament.
  • Gaudeix de la llum natural. Passar temps a l’aire lliure i aprofitar les hores de llum solar contribueix a regular els ritmes biològics.

Encara que l’astènia primaveral sol ser lleu i temporal, en alguns casos pot estar associada a un desajust emocional més profund o fins i tot influenciar la salut mental. Si notes que el cansament i la desmotivació persisteixen durant setmanes i afecten el teu dia a dia, és recomanable consultar un professional de la salut.

Assistència Sanitària compta amb un ampli equip de professionals preparats per atendre i ajudar les persones que pateixen l’astènia perquè se sentin millor. Si necessites assessorament mèdic o suport psicològic, recorda que sempre pots comptar amb els nostres serveis per cuidar de la teva salut i benestar.

L’astènia primaveral no ha de ser un obstacle per gaudir d’aquesta estació. Adoptar hàbits saludables i donar-li al cos el temps necessari per adaptar-se serà suficient per aprofitar amb energia i optimisme tot el que la primavera ofereix.