Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Notícia

Consells de medicació: claus per a una salut segura i responsable

20/03/2025 - 17:02

Els medicaments ens ajuden a viure millor, però prendre’n sense supervisió mèdica pot comportar riscos per a la salut. Cal tenir en compte alguns consells i consultar sempre amb professionals sanitaris per garantir-ne l’efectivitat i la seguretat.

Consells medicació

Els medicaments han estat una revolució en la història de la medicina i permeten millorar la qualitat de vida de milions de persones. Gràcies a ells, moltes malalties es poden tractar eficaçment, reduint símptomes, prevenint complicacions i augmentant la longevitat de la població. No obstant això, per tal d'obtenir tots els beneficis que ens ofereixen, és fonamental utilitzar-los de manera responsable i sota supervisió mèdica.

 

Consells per administrar la medicació de forma correcta

consells de medicació

Per minimitzar els riscos associats a la polimedicació i l'automedicació, es recomanen les següents accions:

  1. Consultar sempre amb el metge. Abans de començar, modificar o suspendre qualsevol medicament, és essencial parlar amb un professional sanitari que pugui avaluar la necessitat i la seguretat del tractament.
  2. Revisions periòdiques de la medicació. És important revisar regularment la llista de medicaments amb el metge o farmacèutic per assegurar-se que tots són necessaris i que no hi ha duplicacions o interaccions perilloses.
  3. Informar sobre tots els medicaments i suplements. Comunicar al metge tots els fàrmacs, inclosos els de venda lliure i els suplements dietètics, que s'estan prenent per evitar possibles interaccions.
  4. Evitar l'automedicació. No prendre medicaments sense prescripció mèdica, especialment si se’n desconeixen els efectes o possibles interaccions amb altres tractaments.
  5. Utilitzar sistemes de recordatori. Per gestionar la presa de múltiples medicaments, es poden utilitzar pastillers setmanals, alarmes o aplicacions mòbils que ajudin a organitzar les dosis i horaris.
  6. Educació sobre els medicaments. Conèixer la funció, la dosi correcta i els possibles efectes secundaris de cada fàrmac ajuda a una gestió més segura del tractament.

Espanya es troba entre els països amb un elevat consum de medicaments. Segons dades recents, el país ocupa la sisena posició mundial en consum de fàrmacs. Aquesta situació és especialment preocupant en la població d'edat avançada, on la polimedicació és més freqüent. De fet, s'estima que una de cada tres persones grans presenta polimedicació, amb alguns pacients que arriben a prendre més d'una dotzena de pastilles diàries.

Si bé els medicaments són essencials per tractar nombroses malalties, la seva combinació sense un control adequat pot provocar riscos per a la salut, com ara interaccions farmacològiques –que disminueixen l'efectivitat dels tractaments o generen efectes adversos–, augment d'efectes secundaris, errors en les dosis o en la freqüència d'administració o, fins i tot, hospitalitzacions per reaccions adverses.

També és habitual l'automedicació, que consisteix a prendre medicaments sense la supervisió d'un professional sanitari. Tot i que pot semblar inofensiva, comporta riscos com els diagnòstics erronis –que poden emmascarar malalties greus–, les interaccions inesperades o la dependència i l’abús –sobretot en analgèsics o ansiolítics–, per citar-ne només alguns.

A Assistència Sanitària, ens preocupem per la salut i el benestar de les nostres persones assegurades. Per això, els professionals del nostre quadre mèdic estan disponibles per resoldre qualsevol dubte sobre tractaments i medicaments i, a banda d’aquest assessorament mèdic personalitzat, poden elaborar programes de seguiment farmacològic que evitin errors i interaccions.

Els medicaments ens ajuden a viure millor, però fer-ne un bon ús és clau perquè realment siguin beneficiosos per a la nostra salut. A Assistència Sanitària, sempre estem al costat de la nostra gent per garantir un ús segur i efectiu de la medicació.